Otwarta dla wszystkich galeria rzeźb Józefa Wilkonia w mieście i parku w Piasecznie

W przestrzeni miasta Piaseczna  dzięki staraniom mieszkańców i władz Miasta  pojawiły  się metalowe odlewy  dzieł Józefa Wilkonia. Oryginalne rzeźby powstały z drewna,  Metalowe wersje zachowują fakturę drewna  Sam artysta aktywnie uczestniczył w przygotowaniach rzeźb do ekspozycji przestrzeni miejskiej. To on zdecydował o ostatecznej lokalizacji swoich „zwierząt”. Lwica z lwiątkiem  tur, niedźwiedź i dwa dziki. oraz hipopotamy i pantera już znalazły swoje miejsce. Kolejne zwierzęta mają się pojawić w centrum i w parku miejskim.

Lwica z lwiątkiem

Rzeźba powstała w 2005 roku, oryginalnym materiałem było drewno. Uczestniczyła w kilkudziesięciu wystawach w Polsce i zagranicą m.in. w Villa Borghese w Rzymie, w Stade w Niemczech. Odlew wykonany z metalowego stopu w 2017 roku znalazł swoje miejsce przed historycznym budynkiem ratusza w Piasecznie, obecnie mieszczącym Urząd Stanu Cywilnego. Figura przewyższa nieco rozmiarami naturalną wielkość lwicy. Królewski kot leży ukosem do frontu budynku, z wyciągniętymi do przodu łapami. Przytulone do mamy lwiątko wychyla się z tyłu.

Tur

Figura majestatycznego zwierzęcia naturalnej wielkości została wyrzeźbiona w drewnie w roku 2004. Po raz pierwszy wystawiono ją rok później w Belluno we Włoszech, a następnie uczestniczyła w wielu ekspozycjach, w tym w Warszawie w Zachęcie i w Rzymie w Villa Borghese, w Vesley we Francji. Odlana w metalu została w 2017 roku. Statyczny, ale pełen wewnętrznej siły wizerunek stoi przy głównym wejściu do parku i spogląda w kierunku neoklasycystycznego budynku wybudowanego przez Cecylię Plater-Zyberkównę. Tur wyeksponowany na porosłej trawą przestrzeni przyciąga z daleka uwagę przechodniów.

Niedźwiedź

Jedna z pierwszych monumentalnych prac rzeźbiarskich Józefa Wilkonia, powstała pod koniec lat 90. XX w. Naturalnych rozmiarów wizerunek niedźwiedzia jest kreatywnym opracowaniem formy jaką przyjął pień drzewa i w syntetycznym ujęciu oddaje zwierzęcy pierwowzór. Wystawiana była na kilkudziesięciu ekspozycjach w Polsce i zagranicą m.in. w warszawskiej Zachęcie, w Villa Borghese we Włoszech, w Vesley we Francji, w Seulu w Korei Południowej. Niedźwiedź został odlany z metalu w 2017 roku na potrzeby Miejskiego Parku. Posadowiono go tu na tle rozłożystego starego dębu, którego ogrom dodatkowo podkreśla pozycję króla puszczy.

Dziki

Prace zostały wyrzeźbione specjalnie na potrzeby Parku Miejskiego w Piasecznie. Jak wszystkie pozostałe oryginalnie powstały w drewnie, a następnie zostały wykonane odlewy. Para odyńców, młody i stary, stanęła opodal stawu, nieco skryta w kręgu drzew. W tym zacienionym miejscu, podkreślającym patynę na sylwetkach, pobłyskują wspaniałe szable obu zwierząt.

Hipopotamy

Para kameralnych wizerunków zwierząt wyrzeźbiona w 2017 roku w drewnie i odlana w metalu. Przedstawia matkę i młodego hipopotama. Zwierzęta ustawione obok siebie zajęły szczególne miejsce – środek fontanny na Skwerze Kisiela. Zanurzone nogami w zbiorniku, mają za sobą szeroką kaskadę opadającej wody. Ich lekko przechylone głowy i ruch wody powodują, że zdają się podążać lekko rozkołysanym krokiem.

tekst Jan Kerden