WYSTAWA JÓZEFA WILKONIA NA WAWELU
11 czerwca – 5 września 2021

W Zamku Królewskim na Wawelu i jego oddziałach gościć będą dzieła Józefa Wilkonia, którego twórczość zdominowały właśnie przedstawienia zwierząt.

Wystawa zostanie zaprezentowana w trzech znaczących lokalizacjach. Pierwszym i najważniejszym miejscem są ogrody Zamku Królewskiego na Wawelu, drugim ogrody zamku Pieskowa Skała, kolejnym – Dwór w Stryszowie. Łącznie na ekspozycji zgromadzono 52 rzeźby i 42 prace na papierze.

„Zwierzyniec królewski. Wilkoń na Wawelu” to wystawa monograficzna prezentująca różnorodną twórczość Józefa Wilkonia. Znany na całym świecie artysta po raz pierwszy zaprezentuje swoje prace w Zamku Królewskim na Wawelu i jego oddziałach.

Ekspozycja rzeźb w plenerze jest odniesieniem do twórczości Józefa Wilkonia, w której natura odgrywa znaczącą rolę, a także do jego biografii. Wystawa zachęca do odkrycia regionalnego dziedzictwa kulturalnego i miłego spędzenia czasu w otoczeniu dzieł sztuki i przyrody.

Wystawa jest adresowana szczególnie do rodzin z dziećmi i ma m.in. uczyć najmłodszych obcowania ze sztuką. Dla odwiedzających została przygotowana ścieżka edukacyjna, która umożliwi aktywne zwiedzanie ekspozycji, będąc jednocześnie wyjątkowym przewodnikiem po wystawie.
Prezentowana w trzech lokalizacjach ekspozycja jest zaproszeniem do poznawania sztuki i odkrywania dóbr kultury.

Aby to umożliwić, przygotowano karnet obejmujący trzy miejsca eksponowania wystawy z pytaniem konkursowym – szczegóły konkursu.

Wawel

Główną częścią wystawy są prezentowane w ogrodach królewskich rzeźby zwierząt, co stanowi nawiązanie do zwierzyńca istniejącego na Wawelu w czasach ostatnich Jagiellonów oraz przedstawień fauny i flory na arrasach wawelskich. W zielonych kwaterach znaleźć można zwierzęta egzotyczne, takie jak lwy, panterę czy krokodyla, jak też rodzime: dziki, łosia, a także niedźwiedzia. Interwencja sztuki współczesnej w przestrzeń wzgórza wawelskiego to opowieść o korespondencji sztuk, jej ponadczasowości oraz budowaniu relacji między sztuką dawną i współczesną.

Zamek Pieskowa Skała

W ogrodach Zamku Pieskowa Skała zaprezentowano najnowszy zespół rzeźb Józefa Wilkonia, dotychczas niepokazywany szerokiej publiczności, który przedstawia postacie zwierząt i ludzi wyłaniające się z grabowych pni. Ta część ekspozycji ma podkreślić niezwykłą więź, jaka łączy artystę z naturą, która wciąż jest niewyczerpanym motywem w jego twórczości.
W ogrodach zamkowych będzie można również zobaczyć fascynujące rzeźby nietoperzy – symbolu Ojcowskiego Parku Narodowego oraz grupę rzeźb przedstawiającą mieszkańców morza.

Dwór w Stryszowie

Na eskpozycji w Stryszowie znalazły się rzeźby Sarmatów, które powstały specjalnie z okazji wawelskiej wystawy, a które zainspirowała tradycja dworu szlacheckiego. We wnętrzach zaprezentowano także liczne ilustracje książkowe oraz najwcześniejsze prace Józefa Wilkonia na papierze, będące reminiscencją dziecięcych lat artysty spędzonych w małopolskich Bogucicach.

Zachęcamy do zapoznania się z programem towarzyszącym wystawie na stronie Zamku Królewskiego na Wawelu >>