Prezentujemy niezwykłe efekty multigatunkowego projektu artystycznego z udziałem Józefa Wilkonia! Oto „Hip-hopowe Ballady i Romanse”, czyli edukacyjny musical na podstawie tekstów Adama Mickiewicza. Projekt zrealizowany został przez Centrum Kultury „Agora” we Wrocławiu, gdzie Józef Wilkoń poprowadził warsztaty ilustratorskie dla młodzieży. Prace uczestników warsztatów (a także samego Mistrza!) obrazowały „Świteziankę” , „Lilie” i inne utwory romantycznego cyklu Wieszcza, a następnie poddane zostały nowoczesnej obróbce video, która posłużyła jako ruchoma scenografia do tego nowatorskiego spektaklu. Co ciekawe, reżyserem i scenarzystą musicalu jest Mateusz Wilkoń – wnuk Mistrza Józefa. Fundacja „Arka” jest oficjalnym partnerem Projektu. Jak Wam się podoba efekt finalny?

Oto i on. Efekt projektu, nad którym pracowaliśmy przez ostatnie 3 miesiące! Hip-hopowy multigatunkowy musical edukacyjny na podstawie „Ballad i Romansów” Mickiewicza! Czegoś takiego w Polsce jeszcze nie było, a to dopiero początek!

SCENARIUSZ / REŻYSERIA: Fabio Wilkoń aka Skajs
WARSZTATY RAP: Fabio Wilkoń aka Skajs
WARSZTATY BEATBOX: Hubert Pyrgies
WARSZTATY DJ: Radek Grochowski
WARSZTATY BEATMAKING: Mateusz Elmo Jechna aka St. Elmo
WARSZTATY ILUSTRATORSKIE: Józef Wilkoń
VIDEO MASHUP: Łukasz Haczkiewicz
ILUSTRACJE: Józef Wilkoń oraz A. Czaplińska, J. Engel, G. Frys, O. Kawa, M. Korzeniewska, M. Pasławska, M. Piaseczna, M. Raczkowska, G. Rogalska, M. Sadulska, A. Seipyeva, K. Sproska, Y. Stoliar, W. Szklarska, A. Szmytkowska, M. Wilkoń
MUZYKA: Mateusz Elmo Jechna aka St. Elmo oraz Mike Johnson
MIX / MASTER: Zbigniew Zbylu Sarnowski aka Zbylu
WOKAL – ŚPIEW: @Aleksandra Kania, Hubert Pyrgies i Blu Mantic
RAP: Fabio Wilkoń aka Skajs, W. Krasoń, Grzegorz Nazarko, Wiktor Polowiec, O. „Buli” Staniszewski, W. Wardzała, P. Wilner
BEATBOX: S. Galecka, O. Gieras, L. Głowacz, W. Lach, D. Tuszakowski
SCRATCHE / CUTY: Radek Grochowski, D. Hadrosek, K. Pudełko
NAGRANO W: Tu Wolno Palić Studio i Centrum Kultury Agora
REALIZACJA WOKALI: Piotr Haie, Hubert Pyrgies i Mateusz Elmo Jechna
EDYCJA WOKALI: Fabio Wilkoń i Zbigniew Zbylu Sarnowski
ZDJĘCIA: Krzysztof Labaz
MONTAŻ: Łukasz Haczkiewicz
DŹWIĘK: Piotr Haie Tymoteusz Samorzewski
REALIZACJA PROJEKTU: Centrum Kultury Agora
KOORDYNATOR PROJEKTU: Anna Borowska
ŚWIATŁO: Łukasz Arkuszewski
DOFINANSOWANO: ze środków MKIDN w ramach programu Kultura Dostępna
PARTNERZY: MOW im. W. Bellona we Wrocławiu, ALA Autorskie Licea Artystyczne i Akademickie oraz Fundacja Wilkonia
PRODUKCJA: warsztatyhiphop.pl
TEKSTY: Adam Mickiewicz

P.S. Największe brawa i podziękowania dla wspaniałej młodzieży – uczestników warsztatów, którzy dźwignęli projekt windując go na kosmiczny poziom!