ikihitsu. Sygnatura artysty
Jikihitsu w języku japońskim oznacza sygnaturę artysty.
Sygnaturę definiujemy tu bardzo szeroko – nie tylko jako niepowtarzalny identyfikator dzieła, podpis artysty, lecz także jako metaforę drogi twórczej, artystycznej indywidualności kształtującej się wobec wpływów odmiennej kultury i tradycji. Przywołujemy trwającą w Polsce nieprzerwanie, od końca XIX w., fascynację kulturą i sztuką Japonii. Pokazujemy jak w dobie globalizacji i nowych środków komunikacji wyglądają relacje polsko-japońskie w obszarze sztuki. Zadajemy pytanie: gdzie współcześnie przebiega granica wpływów a gdzie następuje naturalne przenikanie się kultur. Z zetknięcia kultur wynikają nowe działania twórcze, koncepcje, rozwiązania warsztatowe, tematy badawcze i inspiracje.
Zestawiając artystów z Polski i Japonii pracujących nad różnymi zagadnieniami i w różnych mediach

Tematem wystaw będą wzajemne relacje sztuki polskiej i japońskiej zobrazowane przykładami twórczości uznanych artystów współczesnych obu krajów (a także kilku polskich artystek tworzących dziś we Francji w „symbiozie” z kulturą i sztuką japońską). Wystawy będą miały dwie odsłony. W ramach pierwszej ukazane zostaną recepcje sztuki japońskiej u współczesnych polskich twórców oraz ślady obecności polskich twórców w Japonii, w ramach drugiej – prace artystów, których działania twórcze osadzone są między tradycją sztuki i kultury rodzimej Dalekiego Wschodu a wpływami europejskimi.

Wystawy mają charakter interdyscyplinarny i multimedialny (malarstwo, tkanina, grafika, rysunek, rzeźba, instalacja, fotografia, film, nowe media itp.). Zobaczymy tam zarówno prace wykonane w tradycyjnych technikach malarskich czy graficznych (np. malarstwo na płótnie, desce, papierze czy jedwabiu, drzeworyty, plakaty, mangha), jak i nowomedialnych (m.in. fotografie, wideo-arty). Licznie reprezentowane będą też instalacje przestrzenne, tkanina artystyczna oraz monumentalne formy rzeźbiarskie.Na program „Jikihitsu. Sygnatura artysty” oprócz konferencji składa się również cykl wydarzeń towarzyszących (wystawa główna oraz kilka prezentacji indywidualnych, spektakl butoh, warsztaty edukacyjne, performance) z udziałem wybitnych artystów z Polski, Japonii i Francji. Mają one na celu ukazanie wpływu tradycji, kultury, filozofii i estetyki japońskiej na współczesną sztukę polską oraz zaprezentowanie dzieł twórców japońskich i ich inspiracji kulturą europejską.

Program wzbogacony zostanie o pokazy indywidualne: wystawę ilustracji i obiektów pt. „Sztuka Józefa Wilkonia w Japonii” (Galeria APS we współpracy z Fundacją ARKA im. J. Wilkonia), pokaz dokumentacji filmowej Krzysztofa Wodiczki projektów zrealizowanych w Japonii m.in. „Hiroshima“, „Rozbroji” (Fundacja Profile), wystawę obrazów na jedwabiu Joanny Stasiak (Miasta ryb, Piwnica Artystyczna), oraz warsztaty arteterapeutyczne z udziałem artystki Masako Takahashi w ramach „Hospital Art”. Finisaż wystawy głównej w SARP uświetnią: performance Małgorzaty Niespodziewanej-Rados oraz spektakl butoh Anity Zdrojewskiej i Joanny Sarneckiej.

Dzieła posłużą zilustrowaniu różnorodnych zagadnień, m.in. definiowania przestrzeni, pojęcia aktywnej pustki, minimalizmu, odniesień do filozofii, duchowości i estetyki japońskiej, a także tytułowej sygnatury artysty – jikihitsu, czyli kształtowania się indywidualności twórczej w obliczu wpływów kultury i sztuki Dalekiego Wschodu czy w drugą stronę – globalizacji i europeizacji.

Uczestnikami wystawy i wydarzeń towarzyszących są żyjący artyści polscy, japońscy oraz Polacy zamieszkali we Francji, którzy reprezentują różne generacje. To artyści znani i uznani, profesjonalni, w większości także z dydaktycznym i naukowym dorobkiem (wykładowcy na uczelniach w Polsce, Japonii, we Francji), posiadający żywy kontakt ze sztuką, z japońskimi artystami, tradycyjnym japońskim warsztatem i rzemiosłem (np. w związku z odbytymi rezydencjami artystycznymi, wymianami artystycznymi czy naukowymi itp.).

Uczestnicy:
Yui Akiyama, Stanisław Baj, Elżbieta Banecka, Mirosław Bałka, Bogna Becker, Naomi Kobayashi & Michiko Sakuma, Toshihiro Hamano, Tomohiro Higashikage, Atsushi Hosoi, Daisuke Ichiba, Paweł Jasiewicz, Konrad Juściński, Maria Kiesner, Hiroo Kikai, Naomi Kobayashi, Shoukoh Kobayashi, Aliska Lahusen, Ewa Latkowska, Monika Masłoń, Rina Matsudaira, Gabriela Morawetz, Grzegorz Mroczkowski, Małgorzata Malwina Niespodziewana, Nonki Nishimura, Stefan Paruch, Małgorzata Paszko, Radosław Predygier, Wiesław Rosocha, Agnieszka Rożnowska, Daniel Rumiancew, Koichi Sato, Michael Schneider, Jarosław Sierek, Joanna Stasiak, Magdalena Świercz-Wojteczek, Masako Takahashi, Riko Takahashi, Emiko Tokushige, Aleksandra Waliszewska, Mieczysław Wasilewski, Józef Wilkoń, Krzysztof Wodiczko, Jakub Woynarowski, Aleksander Woźniak, Joanna Zakrzewska.
Międzynarodowa konferencja „Jikihitsu. Sygnatura artysty. Obecność tradycji japońskiej we współczesnej sztuce polskiej” (siedziba SARP, 10-12.06.2019 roku) i towarzyszące jej wydarzenia wpisują się w obchody 100-lecia nawiązania stosunków dyplomatycznych między Polską i Japonią.

Program wydarzeń towarzyszących konferencji „Jikihitsu. Sygnatura artysty”:
Wystawa główna, pokazy indywidualne oraz imprezy towarzyszące odbywać się będą przez kilka tygodni w prestiżowych galeriach i instytucjach kulturalnych Warszawy.

22 maja 2019, godz. 14.30: otwarcie wystawy „Sztuka Józefa Wilkonia w Japonii”: ilustracje i rzeźba, Galeria APS, ul. Szcześliwicka 40 (wystawa czynna do 21.06.2019)

2-12 czerwca 2019: „Jikihitsu. Sygnatura artysty” – wystawa główna: malarstwo, tkanina, grafika, rysunek, rzeźba, instalacje, SARP, ul. Foksal 2, Warszawa

2-15 czerwca 2019: Joanna Stasiak, Miasta ryb, malarstwo na jedwabiu, Piwnica Artystyczna, ul. Dewajtis 3, Warszawa.

7 czerwca 2019, godz. 19.00: otwarcie wystawy „Jikihitsu. Sygnatura artysty” – wystawa główna: fotografia, nowe media, instalacje, film, wideo-art, Stara Galeria
i Galeria Obok ZPAF, pl. Zamkowy 8, Warszawa (wystawa czynna do 21.06.2019)

7-14 czerwca 2019: Krzysztof Wodiczko, filmowa wizualizacja projektów zrealizowanych w Japonii, Fundacja Profile, ul. Franciszkańska 6, Warszawa

9 czerwca 2019, godz. 13.00: spotkanie na wystawie: Joanna Stasiak, Miasta ryb, Piwnica Artystyczna, ul. Dewajtis 3 oraz koncert performatywny inspirowany obrazami Joanny Stasiak. Zofii Bartoszewicz śpiew intuicyjny, Igor Buszkowski gitara basowa, Jacek Szczepanek kolaż dźwięków.

10-12 czerwca 2019: Międzynarodowa konferencja „Jikihitsu. Sygnatura artysty. Obecność tradycji japońskiej we współczesnej sztuce polskiej”, SARP, ul. Foksal 2, Warszawa

11 czerwca 2019, godz. 18.00: uroczysty finisaż wystawy „Jikihitsu. Sygnatura artysty”, SARP, ul. Foksal 2, Warszawa
Performance Małgorzaty Niespodziewanej-Rados i spektakl butoh Anity Zdrojewskiej i Joanny Sarneckiej „Wesele – kekkonshiki. BUTOH na Matsuri”

Wystawy powstały w oparciu o prace udostępnione dzięki uprzejmości artystów z Polski, Francji i Japonii oraz ze zbiorów muzeów i galerii, m.in.: Centralnego Muzeum Włókiennictwa w Łodzi, Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha w Krakowie, Fundacji Profile.

Kuratorki projektu: Magdalena Durda-Dmitruk, Joanna Stasiak